- İnönü Üniversitesi'ndeki bir grup akademisyenin kayısının sağlığa faydalarıyla ilgili araştırmaları, kitap haline getirildi.
Malatya Valisi Halil İbrahim Daşöz, İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi
öğretim üyeleri Prof. Dr. Ali Otlu, Yrd. Doç. Dr. Meltem Kuruşsöğütlü
ve Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bayram Murat Asma ile
valilikte basın toplantısı düzenledi.
Vali Daşöz, yaptığı konuşmada, Malatya'da yaş kayısı üretiminin
yılda 500 bin ton, kuru kayısı üretiminin de ortalama 120 bin ton
olduğunu söyledi.
Daşöz, bu bakımdan Malatya'nın dünya kuru kayısı ihtiyacının yüzde 80, Türkiye'deki tüketimin de yüzde 95'ini karşıladığını bildirdi.
Kayısının birçok yararı olduğunun bilinmesine rağmen bunun bilimsel
araştırmayla kanıtlanması gerektiğini belirten Daşöz, yapılan
araştırmanın bu ihtiyaca cevap verdiğini kaydetti.
Prof. Dr. Ali Otlu da araştırmanın geç kalınmış bir çalışma olduğunu
belirterek, "Bu derece başarılı sonuçlar alacağımızı başlangıçta tahmin
etmemiştik. 4-5 araştırma sonucunu yurt dışına gönderdik" dedi.
Araştırma sonuçlarından birinin, 1 yıllık çabaları sonucunda
ABD'deki bir bilimsel dergide yayınlandığını anlatan Otlu, "Çok direnç
vardı yayınlanmaması için. Çünkü bu bir ilkti. Kayısının deney
hayvanlarına yedirilerek sonuçlarının takip edilmesi ilk kez oldu" diye
konuştu.
Deney hayvanları üzerinde yaptıkları araştırmalarda kayısının kanser
üzerindeki etkisine baktıklarını bildiren Otlu, şöyle devam etti:
"Kanser tedavisinde kullanılan metod reksat, faydasının yanı sıra
zararlı bir ilaç. Bu nedenle çoğu kanser tedavisi yarım kalıyor.
Hastanın midesi ve bağırsağı bozulduğundan ilacı alamıyor. Beklemek
zorunda kalıyor. Kemik iliği, gerekli hücre üretemeyince bağışıklık
sistemi çöküyor. Hasta her türlü hastalığa açık hale geliyor. 32 deney
hayvanını aldık. Bir kontrol grubunun yanı sıra kayısıyla beslenen
grup, metod reksat verilen grup ve bir de metod reksatla birlikte
kayısı verilen gruplar oluşturduk. Sonuçta, kayısının metod reksatla
kullanılması halinde ilacın olumsuz etkilerini ortadan kaldırdığını
gördük. Bu da kanser tedavisinin tamamlanmasını sağlar."
Kayısının karaciğer ve kalbe de iyi geldiğini ifade eden Prof. Dr.
Otlu, kayısının faydalarının içeriğindeki antioksidan maddelerin
çokluğundan kaynaklandığını kaydetti.
Yrd. Doç. Dr. Meltem Kuruşsöğütlü ise kayısının sperm kalitesini artırdığını, çocuk sahibi olmak isteyenlerin kayısıyı bolca tüketmesinin yararlı olacağını bildirdi.